Gradska limena glazba održala svoj prvi nastup nakon 12 godina pauze

Povodom blagdana Svih svetih, Gradska limena glazba održala je svoj prvi nastup nakon 12 godina pauze, te se predstavila građanima, a tradicija duga 105 godina ponovno je zaživila u Donjem Miholjcu.

5. svibnja 1898. godine na sjednici Zapovjedničkog vijeća donesena odluka o ustroju Vatrogasne limene glazbe za Trgovište Donji Miholjac, a u sastavu, kako piše, D.V.D.-a. Nadalje je zaključeno da se primi kapelnik na tri godine uz godišnju plaću od 400 forinti te osiguraju prostorije za glazbenu školu. Na sljedećoj sjednici, 8. svibnja 1898., odlučeno je da se izaberu članovi Vatrogasnog društva koji žele učiti za glazbenike te da se za buduće glazbenike izaberu i djeca od 12 do 15 godina sa stalnim boravkom u Donjem Miholjcu, navodi se u spisima donjomiholjačke Limene glazbe.

Već 24. studenoga 1898. sve je bilo spremno za prvi samostalni koncert, a iste godine Limena glazba počinje svirati na plesnim večerima i pokopima. Prva polovina 1901. godine protekla je u znaku priprema za doček njegova visočanstva, cara i kralja Franje Josipa I., na čijem je dočeku svirala i Vatrogasna limena glazba.

Zanimljivo je naglasiti da je 16. srpnja 1972. upravo donjomiholjačka Vatrogasna limena glazba s dirigentom Stjepanom Mlinarekom organizirala vrlo uspješan Prvi festival limenih glazbi DVD-a Slavonije i Baranje, koji je rezultirao i kasnijim osnivanjem Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Taj je savez svake godine u drugom gradu održavao smotre, na kojima je miholjačka Limena glazba bilježila zapažene nastupe. Nakon što je 1974. godine svirala na otvorenju mosta i graničnog prijelaza s Republikom Mađarskom, naša se Glazba pobratimila s Gradskom glazbom mađarskog grada Šikloša uz razmjenu posjeta i zajedničko koncertiranje. Nakon smrti kapelnika Stjepana Minareka, vrlo je ambiciozno dirigentsku palicu preuzeo Josip Nikolić, koji uz pomoć DVD-a i ondašnje samoupravne interesne zajednice za kulturu, ponovno pokreće rad glazbene škole te glazbeno obrazuje veći broj mladih glazbenika. Svoj prvi nastup mladi sastav Glazbe imao je 1982. godine na Smotri amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje u Valpovu. Dolaskom tog naraštaja, Glazba je imala oko 50 članova, najviše u povijesti miholjačke Glazbe. Nabavljen je veći broj glazbala kao i nove svečane odore, i time naša Limena glazba ulazi u svoje najplodnije razdoblje u kojem su se redali brojni nastupi na smotrama, manifestacijama, gostovanjima - iznosi djeliće bogate povijesti Limene glazbe Nikolić.

Ratnih godina 1995. i 1996. aktivnosti privremeno prestaju i ponovo se pokreću pod vodstvom Tihomira Dumančića. No 2003. godine, nakon 105 godina postojanja i generacija odgojenih glazbenika, potpuno se ugasio rad Limene glazbe.