IZGRADNJA NOVE ZGRADE SREDNJE ŠKOLE U D. MIHOLJCU – POJAŠNJENJE ZA GRAĐANSTVO

 

Vezano uz prošlotjedne nedoumice naših sugrađana te  fb postove i komentare vezane uz gradnju nove zgrade srednje škole i dvorane  u D. Miholjcu, smatram da sam dužan pojasniti našim građanima sve detalje oko ovog neprocjenjivog projekta za naš grad.

 

Istina je da je saborska većina odbila amandman HSS-a koji se odnosio na gradnju srednje škole i dvorane, no istina je i da su svi predloženi amandmani oporbe odbijeni. Nitko ne može zabraniti nekome da na svoj način lobira kako bi se nešto stavilo u proceduru i napravilo tako da je to bio slučaj i ovoga puta sa spomenutim amandmanom. U svakom slučaju, hvala i saborskoj oporbi koja je podržala ovu ideju i prepoznala prioritet gradnje nove srednje škole, ali i svim vijećnicima grada Donjeg Miholjca koji su konsenzusom donijeli odluku da se uputi još  jedna požurnica i obavijest Vladi i Saboru o neodrživom stanju sadašnje zgrade srednje škole i prijekoj potrebi izgradnje nove.


Međutim, 12. 11. 2019. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja podiglo je SAVJETOVANJE za javnu nabavu za gradnju srednje škole i dvorane u D. Miholjcu, a to je bilo dva dana prije spomenutog amandmana. Dakle, sve je već bilo pokrenuto.
Savjetovanje, koje je objavljeno u elektronskom oglasniku javne nabave, još uvijek traje. Svi koji imaju lozinku za ulaz u oglasnik javne nabave mogu pronaći obavijest o pokretanju postupka za SŠ D. Miholjac.


Nadalje, stručna ekipa za javnu nabavu koja predstavlja Grad Donji Miholjac u tom postupku i koja je sastavni dio tima Ministarstva za kreiranje javne nabave za gradnju škole i dvorane, jučer, 19. 11. 2019. je bila u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje je dorađivala dokumentaciju za javnu nabavu.
Cijela procedura se odvija kako je bilo dogovoreno, a budući da je dokumentacija javne nabave, koja je trenutno na savjetovanju, malo dorađena i izmijenjena te prilagođena propisima značit će i produženje savjetovanja s javnošću za dodatnih tjedan dana.
Nakon provedenog savjetovanja bit će raspisana javna nabava za gradnju zgrade škole i dvorane u D. Miholjcu, a predviđeno vrijeme trajanja je 40-tak dana. Na otvoreni poziv javne nabave mogu se javiti sva poduzeća iz bilo koje države EU koja udovoljavaju kriterijima.
Za očekivati je da, ukoliko ne bude dodatnih žalbi, izvođača radova dobijemo sredinom odnosno krajem veljače 2020. godine. To će omogućiti početak građevinskih radova tijekom ožujka naredne godine.
Uvjeravanja iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su da sve ide svojim tijekom i da će se krenuti s izgradnjom škole prema gore navedenom planu.
Mogu na kraju reci da je ovo ogromna pobjeda svih nas, naših građana, učenika i roditelja jer su naša dvogodišnja nastojanja, desetine razgovora, lobiranja, borbe i pregovora urodili plodom. Donji Miholjac će imati novu srednju školu i dvoranu - to je sada neizbježno i vjerujem da ne postoji nikakva zapreka da do toga ne dođe!!!