Kulturno umjetnička društva

KUD „Matija Gubec“, Donji Miholjac

KUD „Matija Gubec“, Donji Miholjac

KUD „Matija Gubec“, Donji Miholjac osnovano je 1947. godine te djeluje neprekidno kroz sve ove godine. Okuplja oko 120 amatera različite starosne dobi. Svojim izvedbama na folklornim nastupima, smotrama i drugim događanjima, članovi KUD-a posjetiteljima nastoje pokazati ljepotu mnogobrojnih slavonskih pjesama i plesova izvodeći ih u izvornim narodnim nošnjama kraja uz glazbenu pratnju na tradicijskim slavonskim instrumentima. Osim plesova Slavonije društvo u svom repertoaru izvodi pjesme i plesove i ostalih krajeva naše domovine.

KUD „Matija Gubec“ iz Donjeg Miholjca predstavio se svojim plesovima na folklornim smotrama po cijelog Hrvatskoj, kao i u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Poljskoj, Austriji, Makedoniji te susjednim zemljama: Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i sloveniji. Svojom ljubavlju prema nošnji, tamburici i folkloru te kontinuiranim aktivnim radom, na folklornim smotrama postiže značajne rezultate. 

U suradnji s Gradom Donjim Miholjcem i Turističkom zajednicom Grada, KUD organizira Smotru folklora „Miholjačko sjelo“ koja se održava u drugom tjednu srpnja. Gosti ove smotre imaju priliku upoznajti ljepote Donjeg Miholjca kroz nastupe, izložbe, prezentacije, degustacije te gastronomske i druge ponude, a gostujući sudionici predstavljaju običaje, kulturu te druge materijalne i nematerijalne vrijednosti kraja iz kojeg dolaze.

KUD „Matija Gubec“, Donji Miholjac kroz sve ove godine rada i djelovanja dobio je i mnoga priznanja, a navodimo najznačajnija:

- 1953. godine Diplomu za razvoj kulture od saveza Kulturno umjetničkih društava Zagreb

- 1977. godine Povelju prosvjetnog sabora Hrvatske

- 1981. godine Plaketu općine Donji Miholjac

- 1986. godine Zlatnu plaketu općine Donji Miholjac

- 1988. godine Povelju o dodjeli pečata Grada Donjeg Miholjca

- 2007. godine Diplomu Hrvatskog sabora kulture, Zagreb

- 2015. godine Javnu Zahvalnicu Grada Donjeg Miholjca

- 2017. godine Povelju Hrvatskog sabora Kulture

 

Predsjednik društva: Elvis Živković

Dopredsjednica: Ana Marinković

Tajnik društva: Željko Đambo

Voditelji folklora:

- Ana Marinković - starija folklorna skupina

- Ana Marinković i Marta Sudarić - dječja folklorna skupina

Voditelj tamburaša: Elvis Živković

KUU „FRANJO EBLING“ SVETI ĐURAĐ

Kulturno umjetnička udruga Franjo Ebling Sveti Đurađ bavi se njegovanjem kulturne baštine i folklornih običaja sela Sveti Đurađ. Udruga je osnovana 1934. godine. Njezin osnivač i utemeljitelj je bio Franjo Ebling, seoski učitelj koji je radio u Svetom Đurđu tridesetih godina 20. st.

Udruga broji šezdesetak aktivnih članova podjeljenih u nekoliko sekcija: folklornu (dječja i odrasla skupina), dramsku, acapella i tamburašku skupinu. Udruga je sudjelovala na smotrama folklora diljem Hrvatske – Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Ljeto Valpovačko, Miholjačko sjelo, Bicko Selo, Semeljci, Jakšić, Darda, Donja Motičina. Nekoliko puta je udruga gostovala u susjednoj Mađarskoj.

Smotra koju organizira KUU „Franjo Ebling“ je smotra – U VAROŠ NA POKLADE. To je manifestacija folklornih, a prije svega pokladnih običaja sela Sveti Đurađ. Specifični pokladni običaj našeg mjesta su pokladni svatovi. Taj običaj postoji još prije šezdesetak godina (postoje sačuvane fotografije iz tog vremena). Uvijek su se mještani Svetog Đurđa organizirali kako bi se skupili u pokladne svatove. To su svatovi kada se zamjene uloge – muškarci su žene, a žene su muškarci. Prilikom organiziranja smotre, KUU Franjo Ebling tada ugosti nekoliko društva iz raznih krajeva Hrvatske koji pokažu svoje pokladne običaje. Smotra uvijek ima brojnu posjećenost jer je svojim sadržajem vrlo zanimljiva.

KUU Franjo Ebling je obnovio još jedan vrlo star običaj, a to je običaj pečenja rakije repovače. To su vrlo aktivni muški članovi udruge. Pečenje rakije repovače snimila je i jedna televizija. Repovača je vrlo jaka rakija, a stari ljudi kažu da je u pametnim količinama ljekovita. Naši mještani, vrijedni i čestiti Šokci, ljubitelji su dobre rakije. Repovača je, na neki način, brend sela Sveti Đurađ.

Budućnost Udruge Franjo Ebling je u najmlađoj generaciji koja svojim radom, redovitim dolaskom na probe i ljubavlju za folklornu baštinu, pod stručnim vodstvom te uz pomoć svih članova društva, promiče kulturne vrijednosti našeg kraja diljem Hrvatske.

Predsjednik Udruge – Vesna veselovac
Dopredsjednik Udruge – Ivica Veselovac
Tajnik – Ivica Balić
Stručni voditelj folklorne i tamburaške skupine – Stanislav Čamagajevac
Osoba za kontakt – Vesna Veselovac
Tel. 031-642-290
Mob. 091-179-86-66

KUD NAPREDAK

Kulturno – umjetnička udruga „Napredak“ utemeljena je na djelovanju Kulturno prosvjetnog društva „Napredak“ osnovanog 1935. u Podravskim Podgajcima.

1966. godine obnovljen je rad današnje KUU „Napredak“

KUU „Napredak“ broji 70 aktivnih članova podjeljenih u nekoliko sekcija:

 • Plesna sekcija odraslih
 • Plesna sekcija starije djece
 • Plesna sekcija mlae djece
 • Tamburaši
 • Dramska sekcija
 • Etnosekcija
 • Mješovita pjevačka skupina

Cilj i zadatak KUU „Napredak“ je čuvanje, istraživanje i prezentiranje kulturne baštine sela Podravskih Podgajaca i okolnih sela ovog djela Slavonije.

Članovi Udruge posebno njeguju međonarodnu suradnju, te su tako posjetili i ugostili strana društva iz petnaestak zemalja Europe, čak i iz Azije.

Udruga „Napredak“ bavi se i humanitarnim radom i zaštitom okoliša.
Predsjednik KUU „Napredak“ je Pavao Vilhem, tel. 031 621 277

KUD "Josip Čoklić" Rakitovica

Zahvaljujući Josipu Čokliću, rakitovačkom cestaru (drumaru) koji je 1929. godine s ondašnjom prosvjetom, gospodinom Venos, osnovao društvo, a nastavio rad sa Žigom Adančevim, Karlom Kapetanovim, Anom i Imorm Kolesarić, Slavicom i Tomom Nikšić, Stjepanom i Marom Romšić i mnogim drugima, rad društva se održao do dans kad navršava 80 godina.

U KUD-u djeluje nekoliko sekcija:

 • folklorna
 • tamburaška
 • dramska
 • muška pjevačka grupa
 • recitatori

Najveće uspjehe postiže folklorna grupa njegujući izvorni folklor, prenoseći na mlađe generacije bogatstvo svoje dugogodišnje tradicije.

Isto tako dramska grupa svojim predstavama i uspješnom amaterskom glumom oduševljava domaću publiku i gledatelje cijele regije. Posebno su nam zapažene predstave s biblijskom tematikom, koje glumci nadahnuto i izvrsno odrade.

Muška pjevačka grupa jedna je od najjačih u županiji po odabiru i izvođenju starinskih pjesama.

KUD "Josip Čoklić" folklorna grupa, član je i suorganizator "Družine"od njezinog začetka i prvi smo se učlanili u organizaciju. Prvi smo ostvarili gostovanje u inozemstvu u organizaciji "Družine". Nastupili smo u Italiji (Sicilija), Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj. Domačini smo bili gostima iz Njemačke i Poljske.

Naši nastupi u domovini: Zagreb 4 puta, Đakovački vezovi i Vinkovačke jeseni (više puta). Sva druga gostovanja nemoguće je nabrojiti.
Prošli smo mnoge regije na izborima ljepote i starine nošnji, osvojili brojna priznanja i nagrade. Sve to svjedoče već i požutjela priznanja i zahvale kao i fotografije u našim prostorijama.

S obzirom da u selu i društvu ima još puno entuzijasta koji žele nastaviti tradiciju KUD-a, potrebna nam je stalna potpora Grada i Županije, a onda ćemo ostvariti planove koje imamo na obnovi i poboljšanju rada svih sekcija, posebno folklorne koja bi sljedeće godine trebala gostovati u inozemstvu (Češka, Poljska).

Sadašnji predsjednik KUD-a je Nikola Sklizović, kontakt tel. 031/646-011