Koncert Ide Gamulin na otvorenju 2. Prandau Festivala

Cjelovečernjim koncertom „ Nedovršena priča",  naše proslavljene pijanistice započeo je 2. Prandau Festival orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu.

Koncert je započeo izvedbom posljednje sonate skladatelja romantizma Franza Schuberta svojevrsnom autobiografijom kojom priča posljednju priču svog života, predosjećajući dolazak smrti.

Nakon bravurozne sonate u B-duru Franza Schuberta, uslijedila su četiri Chopinova Nocturna iz op. 15, 27 i 9. I u ovim skladbama, koje je sam skladatelj nazvao „ Ispovijest jedne duše „ , pijanistica je pokazala svu svoju zrelost, ljepotu tona i istinski i iskreni doživljaj vrhunskog muziciranja, kakvo još nismo imali prilike čuti za klavirom.

Drugi dio koncerta pripao je hrvatskim skladateljima, Dori Pejačević sa početka 20. stoljeća, odnosno njezinom ciklusu „ Maštanja „ op. 17 u kojemu opisuje svoja duševna stanja i Borisu Papandopulu i njegovoj izgubljenoj, pa ponovno pronađenoj skladbi „ Zdenkin striptiz „ koju je posvetio svojoj drugoj supruzi Zdenki.

Gospođa Ida prva je praizvela ovu skladbu na Osorskim glazbenim večerima 2006. kada ju je prvi puta čula i gospođa Zdenka, kojoj je skladba i posvećena daleke 1961. godine.

Svojim izborom skladbi i skladatelja, koji su svoja unutarnja gibanja duše na najintimniji način pretočili u spomenute skladbe, i pijanistica se ponijela jednako, ostavivši publici osjećaj

bezvremenosti i taknuvši ono najvrijednije u svima nama, što se izgovoriti ne da, nego tek oćutjeti… Iskrena hvala na tome.

Osvrt: Silvija Ježić - Knežević, prof.

Na kraju koncerta Tomislav Brusač, idejni začetnik Festivala zahvalio se svim vjernim posjetiteljima, volonterima i donatorima, Osječko-baranjskoj županiji  te Ministarstvu kulture i medija RH na podršci i potpori Prandau Fsetivala.  Naš najizvođeniji skladatelj suvremene klasične glazbe Davor Bobić svojim dolaskom na otvaranje 2. Prandau Festivala ukazao je veliku čast i poticaj organizatorima da ustraju u naporima u širenju glazbene kulture i povijesnog nasljeđa.