Priopćenje Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca od 22. prosinca 2020. godine

Dana 22.12. 2020. godine u prostorijama velike vijećnice dvorca Mailath održana je 11. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca.

Nakon uvodnog pozdrava i otvaranja sjednice načelnik Stožera CZ-a Tomislav Brusač izvijestio je članove stožera o  provođenju protuepidemijskih mjera u sprječavanju širenja zaraze uzrokovane korona virusom COVID-19 od zadnje sjednice Stožera CZ GDM održane 02. studenog  2020. godine do danas u kojem periodu je provedeno ukupno 276 nadzora u raznim poslovnim objektima i to 195 nadzora  u prodavaonicama raznih vrsta, bankama, osiguravajućim društvima, kioscima, ljekarnama, 46 nadzora rada (zatvorenosti) ugostiteljskih objekata, 18 nadzora u objektima uslužnih djelatnosti kao što su frizeri, kozmetičari, pedikeri, 2 nadzora u knjižnicama, 13 nadzora rada (zatvorenosti) u kasinima i kladionicama te 2 nadzora u vjerskim objektima. Redovno su se jednom tjedno odvijali  i nadzori u kojima sudjeluju službenici MUP-a Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog Ureda CZ Osijek i članovi Stožera civilne zaštite Grada DM.

Nadalje je iznijeta i analiza podataka o novo oboljelim osobama na području Grada Donjeg Miholjca nakon usvojenih preporuka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Grada Donjeg Miholjca, te odluke da Osnovna škola August Harambašić i Srednja škola Donji Miholjac od 11.11.2020. organiziraju nastavu po Modelu C - on line kojom se došlo do zaključka da su navedene odluke i preporuke djelovale na smanjenje ukupnog broja novo oboljelih osoba tako da se od 26. studenog bilježi značajan prosječan pad novooboljelih osoba, iako se također mora konstatirati da je od 01. listopada do danas vidljiv stalni blagi trend rasta novooboljelih osoba. Na području Grada Donjeg Miholjca u periodu od 01.10.2020. do 21.12.2020. zabilježeno 424 slučajeva zaraze korona virusom, dok je na području  OBŽ u istom vremenu evidentirano 11933 novo zaraženih osoba i  288 umrlih osoba. Dnevni broj hospitaliziranih osoba od početnih 25 stalno je bio u porastu te se u zadnje vrijeme kreće između 230-260 osoba na bolničkom liječenju.

Načelnik Policijske postaje Donji Miholjac Mario Pavin izvijestio je članove Stožera da je u proteklom razdoblju od posljednje sjednice Stožera bilo 2 dojave o kršenju mjera samoizolacije koje su i potvrđene te su izrečene sankcije u vidu prekršajnih i kaznenih prijava, provedeno je 77 redovitih kontrola poštivanja izrečenih mjera  samoizolacije te je potvrđen jedan slučaj kršenja za što je također pokrenut prekršajni postupak.  Na području Grada Donjeg Miholjca pod mjerama samoizolacije u ovom trenutku nalaze se 32 osobe. S obzirom da od sutra, 23. prosinca, stupa na snagu Odluka o zabrani napuštanja županije u mjestu prebivališta i boravišta u RH znatan broj djelatnika bit će angažiran u kontroli provođenja navedene Odluke.

Nakon toga je prisutnim članovima Stožera pročitano Izvješće o stanju epidemiološke situacije u sustavu socijalne skrbi dostavljenog od strane ravnateljice Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac iz kojeg je vidljivo da se poduzimaju sve propisane mjere zaštite od zaraze korona virusa u udomiteljskim obiteljima, ustanovama - pružatelja socijalne usluge smještaja za odrasle korisnike i u prostorijama Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac, no unatoč mjerama opreza došlo je do nekoliko slučajeva zaraze korona virusom.

U daljnjem radu Stožer je komentirao i razmatrao najnovije Odluke Stožera CZ RH kao i preporuke HZJZ-a kojima se ograničava veći broj okupljenih osoba na raznim događanjima, uređuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ograničava kretanje osoba između županija, uvođenje propusnica, preporuke za održavanje misnih obreda na Badnjak i Božić te Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Osječko-baranjske županije.

Zaključeno je da se u budućem periodu detektiraju potencijalna moguća žarišta širenja korona virusa u tvrtkama s većim brojem zaposlenih te da se poduzmu aktivnosti u kontroli provođenja preporuka i odluka kojima se sprječava širenje zaraze u prostorima rada. Isto tako zaključeno je da je poželjno da se prije blagdana Badnjaka i Božića obave konzultacije s župnicima o organizaciji misnih slavlja u dane blagdana sukladno najnovijim preporukama HZJZ-a.

Nažalost, epidemiološka situacija u OBŽ i Donjem Miholjcu je takva da se i nadalje svi moramo pridržavati preporučenih mjera zaštite od korona virusa jer jedino takvim ponašanjem možemo sačuvati sebe i svoje najbliže.

Poseban apel upućujemo osobama koje već  imaju poznate simptome kao što su temperatura, bolovi u mišićima, kašalj te gubitak osjeta mirisa i okusa a naročito osobe koje su zbog sumnje na zarazu korona virusom bila na testiranju da se suzdrže od socijalnih kontakata te da božićne blagdane provedu u okviru svojih obitelji a misna slavlja i obrede prate putem televizijskih prijenosa. Preporuke “Budimo odgovorni“ i  „Ostani doma“ još uvijek su najučinkovitije mjere širenja zaraze korona virusom.

U  ime Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca i osobno ime svim građankama i građanima čestitam sretan i blagoslovljen Božić, te želim uspješnu i sretnu Novu 2021. godinu s nadom da će slijedeća godina u naše obitelji donijeti više radosti, ljubavi, osmijeha i zdravlja te da ćemo svi zajedno pobijediti epidemiju korona virusa.

 

                                                                                   Načelnik Stožera civilne zaštite

                                                                                                     Tomislav Brusač