5. PRANDAU FESTIVAL – koncert ansambla Projekt Lazarus 16. lipnja 2024. u 19:30

Donji Miholjac, Dvorac  Mailáth, ulaz slobodan. Drugi koncert 5. Prandau Festivala, u nedjelju, 16. lipnja 2024. godine, u dvorcu  Mailáth, s početkom u 19,30 sati, održat će ansambl profesionalnih glazbenika pod nazivom „Projekt Lazarus“, koji na hrvatskoj i europskoj glazbenoj sceni djeluje od 2013. godine, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine i njezina kontekstualizacija u europskom kulturnom i civilizacijskom diskursu.

 

Program počinje u 19,30 sati prezentacijom pod nazivom „Koncertni predgovor za sve one koje žele znati nešto više o hrvatskoj glazbenoj baštini!“ kojom će se predstaviti i izdavačka aktivnost Projekta Lazarus, a nastavlja se koncertom u 20,00 sati.

 „Projekt Lazarus“ osnovan je u okviru Hrvatskoga glazbenog centra, a idejni je začetnik i osnivač ansambla Robert Palić, član opernog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentiranje hrvatske i europske glazbene baštine primarni su ciljevi „Projekta Lazarus“ koji se realiziraju kroz procese istraživanja nepoznate i neobrađene glazbene literature, ali i onih glazbenih spomenika visoke umjetničke vrijednosti koje su tijek vremena i nepovoljne povijesne okolnosti osudili na zaborav.

 

Kroz mnogobrojne projekte ansambl je između ostalog nastupio u bazilici San Giorgio Maggiore u Veneciji na VII. međunarodnom festivalu „Gaetano Callido“, na 56. Hvarskim ljetnim priredbama koncertom u katedrali sv. Stjepana u skladateljevu rodnomu Hvaru, na 59. Glazbenim večerima u sv. Donatu u Zadru, u St. Peterskirche,  na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču, Varaždinskim baroknim večerima 2017., 2018., 2019. i 2022. te na Festivalu Seviqc 2018., 2019. i 2020. godine, u Scuola Grande di San Rocco u Veneciji, Dubrovniku, Kotoru, Zagrebu, LaValletti (Malta), Novom Vinodolskom, Trogiru,  Osorskim glazbenim večerima, u crkvi Saint-Pierre-de-la-Jeune u Strasbourgu, u crkvi Dreifaltigkeitskirche u Bernu, na Prandau Festivalu u Donjem Miholjcu 2021. godine, u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije, župnoj crkvi Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću i Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu.

 

Kruna višegodišnjeg intenzivnog djelovanja „Projekta Lazarus“ u revitalizaciji hrvatske glazbene baštine ostvarena je na 48. Varaždinskim baroknim večerima koncertom u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu, gdje su po prvi put u suvremenoj povijesti izvedene neke od skladbi istarskog skladatelja Francesca Sponge Uspera, krštenoga u crkvi sv. Eufemije u Rovinju 1561. godine.

 

Voditelj ansambla je tajnik Hrvatskoga glazbenog centra Robert Palić, umjetnički su voditelji ansambla dirigenti Darijan Ivezić i Franjo Bilić, umjetnička suradnica, pijanistica i producentica te predsjednica Hrvatskoga glazbenog centra je doc. dr. sc. Martina Mičija Palić, a uz njih osnovnu postavu ansambla „Projekt Lazarus“ čine sopranistice Tanja Rupnik, Daniela Perosa, Hana Ilčić i Petra Cik, mezzosopranistice Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar, tenori Siniša Galović, Ivan Martinčić i Josip Čajko, bariton Matija Meić i bas Robert Palić. 

 

Više o Projektu Lazarus doznajte putem poveznice: https://www.prandau-festival.com/projekt-lazarus-2024/