Obilježavanje 32. obljetnice Akcije Baranja

U srijedu, 3. travnja 2024. godine, obilježava se 32. obljetnica Akcije Baranja.

Operacija Baranja bila je vojnoredarstvena operacija Hrvatske vojske u travnju 1992. godine kojom se namjeravalo osloboditi Baranju koja je tada bila pod vlašću JNA i pobunjenih hrvatskih Srba. Akcija je prekinuta te je završila povlačenjem hrvatskih snaga.

Obilježavanje počinje u 13 sati s Memorijalnom utrkom ”Život za život” koja kreće od spomenika 107. brigade Hrvatske vojske u Valpovu. Cilj utrke je Gradska uprava Belišće u 14 sati.

Maratonci kreću u 15 sati iz Belog Manastira, sa startom kod spomenika ”Sveto hrvatsko tlo”.

Program se nastavlja u 16 sati s okupljanjem sudionika i gostiju na mostu 107. brigade HV Belišće, nakon čega se u 16:30 sati kreće u svečani mimohod do spomenika u Baranji gdje će u 17:30 sati biti vojni protokol polaganja vijenaca uz blagoslov i molitvu.

Misa zadužnica održat će se u crkvi Svetog Josipa radnika u Belišću u 19 sati.

Obilježavanje se održava pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Belišća, Grada Valpova, Grada Belog Manastira, Grada Donjeg Miholjca, te općina Bizovac, Petlovac, Petrijevci, Marijanci, Viljevo i Podravska Moslavina.

Podsjetimo, u akciji kojom se prije 32 godina pokušao osloboditi tzv. baranjski trokut, 107. brigada HV-a imala je svoj najveći okršaj u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje. U akciji vraćanja okupiranoga teritorija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske sudjelovalo je oko 1.800 vojnika, poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić, a 85 je ranjeno.